Gå till innehåll

Aktuellt från biträffar

Biträff 2021-11-18

Så var det dags för årets sista biträff. Vi var några medlemmar som samlats i Folket Hus och pratade om den sista händelsen i bigårdarna för säsongen, nämligen oxalsyrabehandlingen.

Lennart, Patrik, Eva och Tuija hade tagit med sig sina förångningsutrustningar för visning och som diskussionsunderlag. Tre olika typer av produkter visade och intressanta diskussioner genomfördes.

Lennart visar sin oxalsyraförångare

Alla förångare för kvällens visning

Eva instruerar inför honungsprovningen

Kvällens höjdpunkt var en läro- och smakrik honungprovning av fyra utvalda honungssorter. Eva gick genom förutsättningar för provningen med bland annat beskrivning av olika smaker som kan identifieras i honungen.

Till sist rundades kvällen av med gemensamt fika och först närmare kl 21 gick de sista deltagarna hem. Alla närvarande påmindes också om vikten att lämna in sina årsrapporter till föreningen för senare sammanställning och inlämning till SBR.

Det kändes väldigt bra att åter ha kunnat samlas fysiskt och prata om de små liven – bina.

Tuija

Biträff 2021-09-09

Äntligen den första medlemsträffen i real tid inomhus sedan 2019, som vi längtat!

Torsdagen den 9 september var vi åtta tappra medlemmar som träffades i Folkets Hus i Vallentuna.

Visst har vi träffats tidigare i föreningen under året; två gånger digitalt och vid två olika bigårdsträffar utomhus men det kändes något alldeles extra att till slut kunna sitta vid samma bord och mötas öga mot öga :).

Laget runt berättade vi hur säsongen varit och även lite om erfarenheterna från 2020. Hur bina klarat vintern och sommaren och hur förberedelserna inför vintern ser ut. Hur mycket honung vi fått, hur konsistensen skilts sig för vissa av oss från tidigare år och lite om prissättningen och med mera.

Så roligt och givande det var, vi satt i hela två timmar. Fikade ur egna termosar och åt av fikabrödet som föreningen bjöd på.  

Ideligen glada miner runt bordet

Vi fortsätter att hålla kontakt via föreningens Facebook-grupp och väntar med spänning på kommande årsmötet som preliminärt planerats till slutet på oktober.

Har man förslag till styrelsen inför årsmötet är alla medlemmarna välkomna att kontakta den nuvarande styrelsen via kontakt@vvbf.se. Mer information om årsmötet kommer förstås sinom tid.

Tuija

Bigårdsträff 8 juli 2021

Så var det dags för andra bigårdsträffen och värd denna gång var Lennart tillsammans med kollegan Mahmod. Vi var återigen åtta personer samlade i Lennarts utebigård i skogen bakom Molnby.

Mahmod visar odlingsram för drottningar

Där delade killarna med sig av sina erfarenheter om drottningodling. VI fick höra om många tips och trix hur man bäst får till utmärkta drottningar.

Inburad drottning klar för leverans

Dock måste sägas att det är väldigt skönt med drottningsodlare i föreningen, speciellt för oss noviser som inte mäktar med att starta upp med odlingarna själva :). Då det är att bara ringa till Lennart och beställa så många som behövs för tillfället.

Efter fortsatta frågor och diskussioner fick vi njuta av uppiggade
vattenmelon i värmen!
Snabbt togs huvan av från skydds-dräkten och in med vattenmelons-bitarna innan dräkten stängdes för att värja sig mot alla mygg och knott som surrande runt oss.

Tack än en gång Lennart och Mahmod för en trevlig samvaro vid era bisamhällen.

Vi hoppas kunna hålla en till bigårdsträff innan sommarsäsongen är slut och höstens, förhoppningsvis fysiska, medlemsmöten tar vid.

Bigårdsträff 3 juni 2021  

Värd för träffen denna gång var jag, Nina Runefelt. Vi var 8 personer som samlades i min bigård kl. 18.

Några av deltagare som hade samlats hos Nina

Vi svidade upp i våra bidräkter och gick igenom ett av mina tre samhällen – det hade svärmat dagen innan!  

Ninas bigård

Vid genomgången hittade vi dessvärre ingen drottning, vare sig den gamla märkta (vingklippta) eller någon ungdrottning. Däremot hittade vi en visecell och placerade den ramen i en låda som vi separerade från de undre, med ett spärrgaller.

Jag var så tacksam att ha så mycken kunskap och erfarenhet hemma hos mig! Fick många goda råd och tips. 

Efter genomgången fikade vi och skildes åt vid 21-tiden. En mycket trevlig och givande kväll! 

Ser fram emot flera biträffar i sommar!  

Biträff 2021-05-06

Förhoppningsvis den sista digitala biträffen över Skype för medlemmarna i VVBF?

Torsdagen den 6 maj var vi ett tiotal medlemmar som samlades över nätet för att diskutera vårens aktiviteter i våra bigårdar.

Men innan vi kom igång med det hade vi den äran att få lyssna till Monique Widingsjö, ordförande i Sollentuna Biodlarförening.

Monique utbildar
sig till yrkesbiodlare

Monique gav oss en intressant och faktafylld presentation om etiketter till honungsburkar - vad som behöver finns där enligt regelverket och inspiration till vad som kan finnas med. Tack Monique att du delade med dig av din kunskap!

Bild från föreläsningen

Patrik H spelade in föreläsningen för att senare kunna lägga ut den på föreningens hemsida, om tekniken fungerade som planerat.

Efter den första timmen med Moniques presentation och diskussioner kring etiketter pratade vi kort om läget för bin, den kalla våren som varit och vad som behöver göras den närmaste tiden ute i bigårdarna när vädret tillåter.

Nu siktar vi på varmare väder och möjligheter att börja träffas utomhus i några av medlemmarnas bigårdar. Den första planerade träffen kommer att ske hos Nina R den 27 maj med start kl 18.00.

Men som vi vet kan vädret ställa till det, så mer information kommer att mejlas ut och även läggas ut i föreningens Facebookgrupp närmare tidpunkten.

Tuija

Biträff 2021-03-18

Så var det ÄNTLIGEN dags för säsongens första biträff!

Nio entusiastiska medlemmar hade hörsammat möjligheten att träffas digitalt via Skype, eftersom vi fortfarande inte har möjlighet att träffas fysiskt.

Vi pratade om den gångna säsongen och hur livet ter sig ut i våra bisamhällen. Som vi alla vet är den mest kritiska tiden inne nu. Allas bin har varit ute och gjort sina rensningflyg och därför behöver vi hålla koll på att vinterfodret räcker ända till att draget kommer igång ordentlig. För nu börjar drottningen lägga yngel och det dras in pollen, där pollen finns.

Mötets mest erfarna bikollegor, Lennart A och Ingemar B, delade med sig av uppskattade kunskaper de besitter efter årtionden av bihållning. Vi kunde diskutera och förundras över olika frågor som dyker upp i samband med bin.

Nu när det inte finns så många möjligheter att träffas fysiskt, kan vi ta vara på de olika utbildningsvideors som både SBR och Stockholms distriktet lagt ut på sina hemsidor. Nämnvärda är bland annat Youtube klipp från distriktet https://www.youtube.com/channel/UCkaSScGmPaC28trNwv0zOBQ samt instruktionsfilmer om biodling https://www.biodlarna.se/utbildning/instruktionsfilmer-om-biodling/ och utbildningsfilmer om drottningodling https://www.biodlarna.se/webbutbildningar/ från SBR.

Vi planerar förstås för kommande säsong och träffas nästa gång den 6 maj kl 19.00, om inte i Folkets Hus i Vallentuna, så åtminstone över nätet. Då kommer vi att gästas av Monique Widingsjö, den nyvalde ordföranden i Sollentuna, och hon kommer att prata om etiketter till honungsburkar. Mer information kommer närmare tidpunkten.

I väntan på att bisäsongen sätter fart ordentligt passa på att anslut er till vår egna växande Facebook-grupp (Vallentuna-Väsby Biodlare Förening) där vi snabbt kan lyfta frågor och delar med oss av våra erfarenheter.

Dessutom fick vi inbjudan att under sommaren träffas hos tre av våra medlemmars bigårdar, när och om vädret tillåter, givetvis under coronasäkra förhållanden. Tack Lennart A, Jonas S och Rickard R för dessa möjligheter!

Då vi, av förståeliga skäl, inte kunde avsluta vår 1,5 timmes långa samvaro med gemensamt fika bifogas bakgrunden som Jonas S prydde Skype-mötet med :). Tyvärr syns dock  inte två av deltagare på bilden...

Tuija

Årsmöte

Årets bisäsong har kommit till ända då sista biträffen, tillika föreningens årsmöte, ägde rum den 20 november i Folkets Hus i Vallentuna. Ett 25-tal medlemmar var med och genomförde mötet enligt dagordningen.

Efter en dryg timme hade alla 21 punkterna på dagordningen behandlats, styrelsen beviljats ansvarsfrihet och en ny styrelse blivit invald efter valberedningens förslag. Även i år blev det förändringar i styrelsen då ordförande Jan Strid och sekreterare Daniel Ingman lämnade sina poster.

Daniel avtackades av Jan med blommor efter sina åtta, mycket uppskattade, år som sekreterare. Ordförandeklubban lämnades över till den nyvalde ordförande Patrik Hafström.

Efter att medlemmarna lämnat in sina årsrapporter blev det dags för efterlängtad fika innan en ny aktivitet tog vid. Vi genomförde en gemensam honungsbedömning för alla intresserade i föreningen då 12 honungsburkar hade lämnats in för bedömning. Efter lärorika, intressanta och gemytliga 90 minuter hade alla burkarna bedömts med ledning av föreningens honungsbedömningskommitté.

En uppskattad aktivitet som förhoppningsvis kan komma att bli ett återkommande inslag i föreningens verksamhet.

Nästa biträff kommer som vanligt meddelas till medlemmarna via mejl eller andra lämpliga vägar som den nya styrelsen beslutar om.

Tuija

Nu är hösten här…

Höstens första inomhus biträff ägde rum den 2 oktober 2019 i Folkets Hus i Vallentuna.

Ett tjugotal trogna medlemmar hade samlats för att dela med sig av sommarens erfarenheter och få del av diverse matnyttig information av ordförande Jan Strid.

Efter en gemensam genomgång var den generella uppfattningen att sommaren 2019 bjöd överlag på ganska medelmåttiga eller något sämre honungsskördar hos medlemmarna.

Sommarens aktiviteter gicks igenom med följande axplock: en uppskattad biträff hos Lennart med fokus på hans drottningodling, det gemensamma informationsmötet hos vår grannförening i Sigtuna tillsammans med bivänner från Sollentuna om utbredningen av amerikansk yngelröta, den omtyckta trädgårdsmässan i Vallentuna kommuns regi med några representanter från föreningen och firandet av Sveriges Biodlares Riksförbundets 100 års firande i Farsta.

Olika lösningar för att lämna in ramar med vax för smältning och rening diskuterades då Sigtuna Honung tyvärr meddelat att man inte kan göra det i år hos dem.

Vi fick idéer om några appar för mobiler, läsplattor och datorer som kan underlätta dokumentationen av bisamhällen och redan används av vissa medlemmar, såsom Bee hive monitoring och Mina bigårdar.

Mötet avslutades med det sedvanliga mingelfikat med ett mer exotiskt inslag då Jan bjöd smakprov på två varianter av honung från Columbia, landet han med frun besökte i somras. Mycket spännande att få ta del av de olika honungssorterna och som vanligt fanns det delade meningar om smaken J.

Nästa och säsongens sista biträff tillika föreningens årsmöte sker i november och aviseras som vanligt via mejl till medlemmarna.

Tuija

 

 

 

Biträff 2019-05-22

Ett 20-tal medlemmar hade samlats till säsongens andra, tillika vårens sista inomhus, biträff i Folketshus i Vallentuna. Två nya medlemmar hälsades välkomna av ordförande Jan Strid.

Vi påmindes om vikten att anmäla uppställningsplatserna av bisamhällen till Länsstyrelsen samt besvara enkäten om vinteröverlevnad. Allt detta kan göras enkelt elektroniskt via bifogade länkar i informationsmejlet från Stockholmsdistriktet som medlemmarna har fått.

Sekreterare Daniel Ingman och ordförande Jan Strid i VVBF

Tyvärr har amerikansk yngelröta (AYR) upptäckts på minst tre ställen i Sigtuna fick vi information om. Lennart Adamajtis, föreningens specialist på bisjukdomar och avel, berättade bland annat om symptom i kupan vid AYR. Han poängterade vikten att kontrollera samhällen noga och berättade hur man gör det med AYR i åtanke. Dessutom fick vi rådet att vid minsta misstanke kontakta berörda bitillsyningsmannen.

Vi fick även höra om olika intressanta ekologiska alternativ för varroa behandling av ordförande Jan Strid. Kanske något att testa om man är intresserad såsom Jan gör med en kupa?

Dessvärre fick vi höra att några bisamhällen vid Stäketleden har dött pga. pågående sprängningar kring byggverksamheterna.

4H-gården i Vallentuna har vänt sig till föreningen och frågat om hjälp med att sprida information om bin och deras betydelse som pollinerare och honungsproducenter på sin gård. Föreningen är beredd att hjälpa 4H-gården med visningskupa och information om gården får godkännande från sin styrelse och kommunen. Daniel kommer att medverka vid deras öppna hus samt med det praktiska kring uppställning av kupan.

Nästa biträff sker hos Lennart där vi får möjlighet att titta på hans drottningodlingar. Detta kommer att äga rum veckorna närmast efter midsommar beroende på väder och vind som alltid under utomhusträffar. Närmare information om nästa biträff kommer som vanligt meddelas till medlemmarna via mejl.

Mötet avslutades som alltid med fika och samkväm med livliga diskussioner kring bins liv och leverne.

Tuija

Föreningens årsmöte

Nu har vi haft årets mest formella biträff, dvs. biföreningens årsmöte den 1 november 2018. Ett 30-tal medlemmar hade samlats i Folkets Hus i Vallentuna för att genomföra årsmötet enligt den lagstadgade dagordningen. Efter en dryg timme hade alla 21 punkterna på dagordningen behandlats, styrelsen beviljats ansvarsfrihet och en ny styrelse blivit invald efter valberedningens förslag.

Den största förändringen i styrelsen var att Rolf Kalm, en uppskattad ordförande under 15 år i föreningen tackade för sig och lämnade över ordförandeklubban till Jan Strid. Rolf avtackades med blommor och kommer att bli ihågkommen som en mycket kunnig ordförande inom biodling som gärna delar med sig av sina erfarenheter. Men tack och lov kommer Rolf, förutom att fortsätta komma till biträffar, fortsätta sina uppskattade utbildningsinsatser som cirkelledare för biodlingskurser inom Studieförbundet Vuxenskolans regi.

Efter att en bidrottning lottades ut bland alla som lämnat in sina årsrapporter bjöds medlemmarna på fika med tårta och även årets granhonung fick provsmakas. Nästa biträff kommer som vanligt meddelas till medlemmarna via mejl.

Tuija

Säsongens första utomhus biträff

Så har vi, ett tiotal medlemmar, haft säsongens första utomhus biträff (2018-06-13) hos paret Stenvall i Väsby för att bland annat se hur en avläggare kan göras. Alltid trevligt att träffas vid en bigård och få nya uppslag till vilka praktiska lösningar man använda sig av. Även vädrets makter var med oss, regnet upphörde lagom när samhällen skulle öppnas och avläggare göras.

Vi fick också bevittna hur drottningar blev tillsatta till avläggarna och håller förstås tummarna att dessa accepteras av respektive samhälle och blir mycket produktiva supermammor. Intressant att få diskutera för- och nackdelar mellan kall- och varmbygge och även se hur sommarskiva och bitömmare kan användas.

Efter genomgången i bigården avslutades kvällen med en trevlig samvaro kring fikabordet där även olika honungssorter från fler hörn i världen fick testas och aktuella biämnen avhandlas. Tack Annika och Per för er gästfrihet!
Nästa biträff kommer som vanligt meddelas till medlemmarna via mejl.

Tuija

Vårterminens sista inomhus biträff

I torsdags (2018-05-17) var ett 20-tal medlemmar i Vallentuna-Väsby biförening samlade i Folkets Hus i Vallentuna för att lyssna om bisjukdomar. Kjell Andersson från Järfälla var en mycket uppskattad föredragshållare med flera strängar på sin lyra, bland annat som erfaren biodlare, bitillsyningsman och även delägare i Biman.se. Kjell var också pratare på biodlarpodden i vintras och delade med sig av sitt breda register inom biodlingen.

Vi lärde oss biets anatomi med hjälp av en gigantisk modelbi i genomskärning (se bild). Kjell berättade om den amerikanska yngelrötan, orsakad av en sporbildande bakterier som förstör ynglet i cellerna. Han fortsatte berätta om varroakvalster som suger ut biets blodsaft och därmed försvagar biet. Det försvagade biet blir mottaglig för olika typer av virussjukdomar (upp till 18 olika är identifierade). Om nosema fick vi lära oss att den sjukdomen orsakas av bakterie i biets mellantarm
med utsot som följd, speciellt under våren. Även puckelyngel (yngel lagda av arbetsbin) och kalkyngel (yngel förkalkas och dör pga. svampinfektion) berördes.

Många frågor kom upp under föredraget som Kjell med sin erfarenhet kunde ge uttömmande svar på t. ex invintring med olika sockerarter, varierade behandlingsmetoder för varroan. De flesta av oss närvarande har förvisso läst och hört om de mesta av detta under de kurser vi gått genom men repetition och uppfräschning av gamla kunskaper behövs verkligen!

En mycket intressant kväll avslutades under samkväm med fika och tårta och även en utlottning av en bidrottning mellan medlemmarna som lämnat in årsrapport för 2017.
Sommarens biträffar kommer att ske utomhus på några medlemmars bigårdar. Dessa träffar aviseras, som brukligt, via mejl till medlemmarna.

Tuija