Medlemsträff 17 oktober 2024
Tänk så uppfriskande det är att samlas med likasinnade. Även om man är trött och undrar om det är ”värt besväret” att ta sig till medlemsträffen så bli man alltid så glatt överraskad av den uppmuntrande och goda stämningen som råder oss biodlare emellan 🙂
Ikväll var vi åter drygt tio som hade samlats för att lära oss göra egen bivaxsalva.
Medan vattenbadet värmdes gick vi laget runt och berättade om de senaste nyheterna från våra bikupor. Därefter samlades vi runt kastrullerna för att under Eva Kumerius ledningen lära oss om salva tillverkningen där receptet kom från Alexandra De Paolis bok "Hälsa och hudvård från bikupan".
Några av oss hade gjort egen salva redan innan men för den stora majoriteten var detta ett nytt fält. Som sista produkt fick vi göra eget cerat för torra läppar med lavendeldoft. Några bivaxdukar gjorde vi inte denna kväll men visst pratade vi om den tillverkningen också.
Så roligt att lära sig hur man på olika sätt kan ta hand om allt det material som bina producerar i sin tillverkning av honung.
Därefter tog fikat vid med samkväm och några uppmaningar om att komma till näste viktiga träff som är årsmötet den 14 november i Folkets hus.
Medlemsträff 19 september 2024
Vi var drygt tio som hade samlats för att rösta fram föreningens godaste honung. Innan honungsprovningen gick vi laget runt och berättade om de senaste nyheterna från våra bikupor. Under en hel timme blev det blev mycket diskussioner, frågor och funderingar om hur vi hanterat bin under hela säsongen fram till invintringen. Eftersom det varit rejält varmt under september vi håller tummarna att vinterfodret räcker till vårens första drag. Bina är fortfarande ute som samlat nektar och lite pollen, så nog har foderförråden tummats på.
När alla honungsburkarna på plats kunde vi börja provningen. Oj, så gott det var och inte alldeles lätt att smaka fram sin favorit. Men till slut kunde vi kora honungen från Sandra Isakssons bigård som den godaste för i år. Ett stort grattis!
Sandra kommer att få sitt diplom på föreningens årsmöte den 14 november.
Därefter tog fikat vid med den goda kakan Stefan hade bakat och strax efter kl 21 avslutades mötet efter trevligt mingel.
Nästa gång träffas vi den 17 oktober, återigen i Folkets Hus.
Medlemsträff 22 augusti 2024
"Favoriter" i repris? - Verkligen inte!
För nästan exakt ett år sedan hade vi samlats till ett extra insatt medlemsmöte på grund av amerikansk yngelröta (AY) utbrott.
Och nu var vi åter ett 25-tal medlemmar som tillsammans med Sussanne Havn, ansvarig för bitillsyn i Vallentuna, gick genom sommarens mycket tråkiga AY utbrott i både Vallentuna och i Upplands Väsby.
Först fick vi en liten genomgång av årets biprovinsamling. Återigen hade mer än 80 % av medlemmarna lämnat in prov från sina drygt 140 samhällen för analys av AY sporer innan midsommar! Ett stort tack till alla engagerade medlemmar!
Via analyserna vi fick besked om att några samhällen hade höga halter av AY sporer. När sedan bitillsynen för Vallentuna respektive för Väsby (Martin Kruså) besökte de drabbade bigårdarna kunde de tyvärr konstatera kliniska symtom på sjukdomen i några samhällen. Dessa blev destruerade enligt regelverket och ett grannlaga arbete med smittspårning tog vid.
Mötet fortsatte med att Sussanne gick ingående genom hur vi ska förebygga och bekämpa AY i våra bigårdar med många bra frågor och input från medlemmarna. Vi tittade också på olika AY utbrottskartor som Jordbruksverket publicerat på sin webbplats.
Innan fikaminglet tog vid, diskuterade vi en hel del om de olika bestyren som hösten innebär för oss biodlare såsom drivfodring, invintring och myrsyrabehandling.
Efter en trevlig samvaro med fortsatta diskussioner i smågrupper tog mötet slut närmare nio på kvällen.
Utomhus biträff 4 juli 2024
Så trevligt alla vi som kunde träffas för första utomhus biträffen hade!
Drygt tio av medlemmarna samlades, efter mycket om och men vädermässigt, hos Elizabet och Antoine i Lindholmen. Inte blev det direkt höga sommartemperaturer men regnet kom lagom till när vi skulle avsluta vid 20-tiden.
Vi fick en visning av värdparets sagolika trädgård med åtta bikupor placerade i ett av hörnen i den stora trädgården. Fyra modersamhällen, en avläggare och tre svärmsamhällen. Som vi bestämde redan innan öppnades inga bikupor men nog pratade vi mycket om dem. Speciellt om det samhället där bina hängde vid flustret dag och natt och ville inte gå in och handfasta råd gavs av vår allas nestor Lennart för hantering av detta samhälle.
Dessutom diskuterade vi våra egna bin under denna lite märkliga sommar. Vissa av oss hade fått mycket honung medans de flesta lite mindre. Vi väntar med spänning hur resten av säsongen kommer att utvecklas.
Lennart berättade och visade sin egentillverkade foderram i LN format för driv-/och stödfodring av både avläggare och svärmar. Han nämnde hur det går med drottningodlingen, där han har några till försäljning och även vikten av tillsättning av odlade drottningar från geografiskt närbelägna platser.
Tuija hade med sig två olika burkar med nätlock för kontroll av varroa med flosockermetoden och berättade hur hon tillsammans med deltagare på kursen för biodling för nybörjade hade testat metoden i maj. Vi gick även genom den metoden teoretiskt och läste mer om den i ”Handbok i bihälsa” sidan 51–52. Den nyaste boken om bihälsa från SBR (publicerad i juni 2024) visades också, ”Bisjukdomar och förebyggande bihälsoarbete”.
Sen fikade vi, och vilket fika! Det var smörgåstårtor, hembakat matbröd, ostar, sallad och två olika jordgubbstårtor. Aldrig har vi varit med om maken till fika under våra biträffar, det var helt fantastiskt!
Än en gång tusen tack Elizabet och Antoine för allt det otroliga vi bjöd oss på, förutom ert så välkomnande och hjärtliga värdskap! Denna biträff kommer vi sent att glömma…
Medlemsträff 18 april 2024
Andra inomhusträffen för säsongen, och vilken säsong vädermässigt! Alla kunde berätta om den ovanligt kalla våren som ställt till det med vårkontrollen. De flesta har bara kunnat rensa/byta botten och snabbt kolla foderläget eftersom de varmare temperaturerna för att öppna kuporna och kolla ramarna har lyst med frånvaro.
Vi var drygt 20 medlemmar som hade kommit till Folkets Hus för att lyssna på Sussanne Havn, ansvarig för Bihälsa i distriktet men även känd för oss flesta som bitillsynsman i Vallentuna.
Innan Sussanne tog vid gick vi laget runt och många kunde berätta om vinterförluster och hur läget ser ut i bigårdarna just nu. Alla hoppas vi på vårens värme för det behöver bina verkligen för att samhällen ska kunna utvecklas på ett optimalt sätt inför sommaren.
Sen berättade Sussanne inspirerande om bihälsa med stort fokus så klart på amerikansk yngelröta på grund av förra årets utbrott i Vallentuna. Det blev många frågor och diskussioner kring ämnet och vi uppskattade verkligen den informationen och kunskapen hon delade med sig. Mycket viktigt (och lagkrav) att alla biodlare har registrerat sina uppställningsplatser hos Länsstyrelsen. Det göra man på deras hemsida https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/djur/skotsel-av-djur/biodling.html.
Sussanne informerade även om Sveriges nya och gemensamma bihälsoplattform ”Friska bin” (friskabin.se). Syftet med den är att samla evidensbaserad kunskap om bihälsoarbete, rådgivning i bihälsofrågor och att genomföra utbildningsinsatser i den senaste lagstiftningen som berör biodling. ”Friskabin.se” har tagits fram genom ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Biodlares Riksförbund, Biodlingsföretagarna och Sveriges lantbruksuniversitet med målet att förbättra bihälsan och minska vinterdödligheten av bisamhällen i landet.
Hon berättade även om det av Honungsringen, Biodlarna och Biodlingsföretagarna reviderade dokumentet ”Säker honungshantering, Svenska branschriktlinjer för honungsproduktion”. Ett viktigt verktyg för alla biodlare innehållande lagkrav och branschens rekommendationer för säker honungshantering. Skriften finns att ladda ner på SBR´s hemsida.
Efteråt kunde vi njuta av hembakat (tack Marie-Louise och Stefan) med fika i många små livliga diskussionsgrupper.
Nästa gång hoppas vi kunna samlas ute i sommarvärme hos någons bigård.
Medlemsträff 14 mars 2024
Äntligen har årets bisäsongen kommit igång med första biträffen i Folkets Hus. Lite spända var vi i styrelsen om hur uppslutningen skulle bli, men överraskades glatt när kring 25 medlemmar och några gäster från pågående biodlarkurs anslöt sig till träffen!
Som gästföreläsare hade vi bjudit in Karina Tomtlund, vår regionala rådgivare inom bihälsa*. Hon pratade inspirerande om den viktiga vårkontrollen av samhällen och gav även bra tips på hur man kan kontrollera varroa-angrepp med florsocker metoden. Många relevanta frågor ställdes under presentationen med intressanta och givande diskussioner uppstod.
Efterföljande minglet var livligt och höll på länge. Så kul det var att åter träffa så många likasinnade!
* Ett regionalt nätverk för rådgivning inom bihälsa som täcker hela Sverige har byggts upp i samverkan med biodlare, deras organisationer, Sveriges Lantbruksuniversitet och andra myndigheter. Målet för nätverket är att öka biodlarnas förutsättningar att hålla friska och stark bisamhällen. Mer information och bokning av gratis personlig rådgivning inom bihälsa och biodling hittas via bihälsorådgivare.se.
Årsmöte 9 november 2023
Så var det dags att genomföra det obligatoriska årsmötet för Vallentuna-Väsby Biodlareförening.
Årsmötet verkställdes enligt den godkända föredragningslistan; den avgående styrelsen beviljades ansvarsfrihet och en ny styrelse invaldes efter valberednings förslag. Tack Stefan S att du ställde upp enligt förslaget och tack Marie-Louise M som ställde upp där och då. Den avgående kassören Nina R och sekreteraren Eva K tackades för deras gedigna arbete i styrelsen och för föreningen av ordförande.
Trots den klena uppslutningen till årsmötet hoppas vi på bra förenings år 2024 för alla medlemmarna och alla våra bin!
Innan det mycket uppskattade fikat med bismak tog vid, lottades vinsten på ett presentkort till Sigtuna Honung ut bland alla inlämnade årsrapporterna. Eva K blev den lycka vinnaren!
Vi fick provsmaka på många delikata och mycket godsmakande kreationer med bismak!
Tack alla som tog sig tid att skapa dessa rätter och dela med sig av recepten. Där gick ni som inte kom till årsmötet miste om mycket :).
Medlemsträff 12 oktober 2023
En liten skara var vi som samlats för att rösta fram föreningens godaste honung.
Innan honungsprovningen gick vi laget runt och berättade om de senaste nyheterna från våra bikupor. Nu är bina invintrade och vi håller tummarna att vinterfodret räcker till vårens första drag. Hösten har varit varm in i oktober och bina är fortfarande ute och flyger, så nog har det tummats på foderförråden.
När väl alla honungsburkarna var på plats och numrerade kunde vi börja provningen. Oj, så gott det var och inte alldeles lätt att smaka fram sin favorit.
Men till slut kunde vi kora honungen från Solhöjdens bigård som den godaste för i år. Ett stort grattis! De stolta biodlarna Lisa och Thomas Tell kommer att få sitt diplom på föreningens årsmöte den 9 november.
Därefter tog fikat vid och ett rejält surr om alla möjliga erfarenhet kring trädgårdsodling. Roligt att så många som har ett brinnande intresse, inte bara för bin, utan vad naturen har att erbjuda generellt.
Nästa gång träffas vi på det viktiga årsmötet och hoppas att så många medlemmar som möjligt kommer.
Medlemsträff 17 augusti 2023
Mycket har hänt sedan förra träffen!
Insamlingen av biprov för analys av förekomst av sporer för amerikansk yngelröta från medlemmarnas bisamhällen sattes igång direkt efter den träffen. Vilka krafttag medlemmarna utförde under vecka 28, när totalt 188 bikupor provtogs! Ett stort tack till er alla från styrelsen då utan er medverkan och engagemang hade det inte gått!
Som gäst hade vi bjudit in Sussanne Havn som ansvarar för bitillsynen i Vallentuna. Hon är ett välkänt ansikte för många av våra medlemmar eftersom hon undersökt de flesta bisamhällen som befunnit sig i skyddszonerna.
Sussanne hade en utmärkt och omfattande generell presentation om bihälsa. Därefter gick hon in mer på förebyggande och bekämpande åtgärder av amerikansk yngelröta som vi alla biodlare bör vidta. Oavsett om man drabbats av den sjukdomen eller inte. Hon berättade också om den viktiga bekämpningen av varroakvalstret, som drabbar majoriteten av honungsbin i Sverige med olika sjukdomar som följd.
Vi kunde konstatera att utbredningen av utbrottet av amerikansk yngelröta hade gått upp sedan starten vid midsommarhelgen till största utbredningen den 21 juli men sedan minskat i omfattningen. Just nu ser läget betydligt bättre ut som restriktionszonerna i bilaga 22 från 18 augusti från Jordbruksverket visar.
Mötet var mycket uppskattat och många viktiga frågor kunde öppenhjärtigt diskuteras både under presentationen som vid fikapausen.
Medlemsträff 6 juli 2023
Vilken total förändring från förra träffen!
Vi som skulle ha samlas hos en medlem i Brottby för en trevlig utomhusträff för att bekanta oss med Flow Hive kupan och dess hemligheter. Men istället sitter vi här, ett tjugotal medlemmar, inomhus i Folkets Hus med allvarliga miner och tungt sinne…
Ett utbrott av amerikansk yngelröta (AY) har drabbat några medlemmar i föreningen. Vilken tragedi, det vet alla biodlare!
Nu finns Brottby inom skyddszonen och stora delar av Vallentuna inom övervakningszonen med alla de restriktioner detta innebär. Mer om AY finns att läsa både på Länsstyrelsen Stockholm och Jordbruksverkets webbplatser.
Vi började med att gå genom vad som gäller för de medlemmar som har sina bigårdar inom restriktionszonerna, det aktuella läget så långt vi känner till och generella diskussioner kring AY.
Dessutom gick vi genom den kommande biprovtagningen som sker nästa vecka för att testa eventuell förekomst av sporer från bakterien som orsakar AY. Alla medlemmars bisamhällen testas i Vallentuna och Upplands Väsby och föreningen står för kostanden. Vi hade även fått tillgång till en instruktionsvideo om biprovtagning som Sigtuna Ortens biodlarförening tagit fram. Tack för den mycket intressanta och lärorika videon, Kurt Odeskog ordförande i Sigtuna!
Som överraskningsgäst hade vi fått Kristoffer Arvidsson från Stockholms distrikt, med bihälsa som ansvarsområde. Han kunde med sin erfarenhet, bland annat inom bitillsyn, berätta och svara på frågor högt och lågt om AY och dess påverkningar och följder. Tack Kristoffer (och distriktet) för ditt mycket uppskattade deltagande på mötet!
Som brukligt avslutades mötet med fika och många samtal och ”pep” till varandra; tillsammans tar vi oss genom denna eländiga prövning.
Nästa gång träffas vi åter i Folkets Hus, datum annonseras när det är bestämt.
Utomhus biträff 8 juni 2023
Vilken trevlig och gemytlig kväll! Äntligen hade vi vädret med oss och kunde samlas hos Annika och Per i Väsby för årets första utomhus biträff.
Ett tiotal blev vi till slut som fick njuta av utsökt rabarberpaj med härliga tillbehör. Nästan hela första timmen gick åt fikat kryddat med allmänna diskussioner högt och lågt om våra kära bin och lite om biodlarnas hälsa och generellt mående. Sen började solen skymmas av träden och vi passade på att resa oss för en rundvandring i bigården.
Under vandringen pratade vi om vikten att göra rent och byta ut ramar från yngelrummet, både kaustiksoda och högtryckstvätt avhandlades. Dessutom fick vi se den egenbyggda fina solvaxsmältaren och fick höra om förklaringen till varför det smälta vax blev så mörkfärgat förra året. Den upplösningen får vi tacka Richard H enligt Per. Rickard hade fått fram information som kunde lösa mysteriet genom att ha studerat tyska källor.
Vi som blev kvar allra sist fick även bekanta oss med den alldeles nyinköpta självvändande slungan.
Ett stort tack Annika och Per att vi fick komma till er för att träffas och ta del av er biodling!
Biträff 19 april 2023
En andra gång träffades vi för medlemsträff inomhus i Folkets hus i Vallentuna. Tolv stycken var vi till antal som kommit tillsammans för att ta del av varandras vårsysslor med fokus på den viktiga vårkollen i bigårdarna nu när vårvärmen äntligen kommit på besök.
Dock har alla fått erfara att värmen inte kom för att stanna, denna gång heller. Hoppas alla hunnit få koll på hur bisamhällena mår, pollensäsongen kom ju igång på riktigt men är nu pausad på grund av det kyliga vädret.
Innan vi gick genom Bihusesynen 2023 i generella termer visade Jonas hur den nyinköpta visningskupan fungerar. Förhoppningsvis får kupan sin invigning i och med Frösunda Vårmarknad där Lennart ska sälja sin honung och även prata om biodling samt visa lite levande bin i kupan.
Innan fikat och det allmänna minglet tog vid hade vi lite tid för materialloppis. Tack Stefan för den goda kakan och Jonas för kaffet, tevattnet stod Folkets hus för.
Nästa gång träffas vi äntligen ute hos bina och värd för den träffen är Annika och Per i Söderby, Upplands Väsby. Mer information om träffen kommer senare, men planen är att träffas någon vardagkväll i månadsskiftet maj/juni.
Biträff 16 mars 2023
Då var det äntligen dags igen, att träffas första gången för säsongen 2023! Vi var 17 entusiastiska biodlare som samlats för att prata om våra små husdjur i kuporna. Det största antalet deltagare sen pandemin slog till, väldigt trevligt!
Var och en fick tid att berätta hur det gått så här långt. Alla väntar med spänning för att se hur samhällen klarar sig och om fodret kommer att räcka nu när yngelsättningen kommer igång.
De flesta samhällen har gjort sina resningsflyg när det varit varmare. Tyvärr hade möss tagit in sig i en kupa, trots skydd, med död av samhället som följd. En viktig påminnelse till oss alla att vara extra noga när musskyddet sätts på kupan. En liten, liten springa räcker för möss att ta sig in…
Sedan berättare Jonas om den uppdaterade Bihusesynen som blir publicerad i april. Ett viktigt vägledningsdokument från SBR som hjälp för egenkontroll av kvalitén på vår bisyssla.
Innan fikastunden fick vi bekanta oss med den vaxsmältaren som föreningen köpt in för medlemmarna att låna. Eva berättade om sin testkörning och erfarenheterna som de två medlemmar, som redan hunnit låna vaxsmältaren, hade.
Mötet avslutade med en god fikastund som Nina och Jonas hade ordnat. Vi ses igen den 20 april i samma lokal och samma tid.
Årsmöte 10 november 2022
Så var det åter dags för föreningens stadgeenliga årsmöte som ägde rum den 10 november 2022 i Folkets Hus i Vallentuna.
Vi var ett 10-tal medlemmar som hade samlats och genomförde årsmötet enligt den utsänd föredragningslistan. Tyvärr fick vi några återbud pga. sjukdom och andra förhinder.
Efter årsmötets avslut tog det efterlängtade fikat vid med en härlig kaka som Nina bakat. I samband med fikat lottades en vinnare bland alla inlämnade årsrapporter (20 st) och roligt att vår nyaste medlem Lars-Erik vann ett presentkort till Sigtuna Honung!
Georg drar den vinnande årsrapporten bland alla inlämnade
fanns att ta med sig hem.
Innan kvällen var slut ägnades den sista timmen åt det nya succékonceptet "bi-loppis". En hel del bi-relaterade saker bytte ägare och alla medverkande tyckte att detta bör vi upprepa under kommande biträffar.
Den valda, nygamla, styrelsen kommer efter sitt första möte den 5 december med förslag på kommande aktiviteter för bisäsongen 2023. Då ske också en honungsbedömning, så vill du få din honung bedömd mejla till kontakt@vvbf.se.
Biträff 22 september 2022
Ett 15-tal medlemmar samlades för att dela med sig av sina erfarenheter från sommarens och höstens diverse aktiviteter i de egna bigårdarna.
Dessutom berättade Eva och Nina om bussresan som Stockholmsdistriktet anordnade till Uppland den 4 september. Tillsammans med ett 50-tal biodlarkollegor besökte dem två yrkesbiodlare Uppland. Första stoppet var på Årby Rusthålls Biredskapsdepå i Skyttorp. Där fick de möta biodlarparet Fredrik och Anna som berättade om sin breda verksamhet samt visade butiken med kupor och en del annan utrustning för biodling. Efter en kort resa från Skyttorp stannade man till i Österbybruks Herrgård och åt lunch i Wärdshuset Gammel Tammen. Sedan åkte man vidare till Morkarla, strax utanför Österbybruk, och besökte Morkarla Bigårdar som drivs av Johan och Monique Widingsjö. Deras verksamhet startades 2017 som hobbyverksamhet men bedrivs sedan december 2020 i företagsform. Monique är ordförande i Sollentuna Biodlarförening.
Därefter kom vi igång med en gemensam honungsprovning. Vi röstade fram föreningens godaste honung 2022 bland 17 olika honungsburkar som 13 medlemmar hade lämnat in. Evas burk nr 6 vann med överlägsen majoritet, och den honungen får presentera VVBF senare i höst när Stockholms Läns godaste honung koras i en tävling som distriktet anordnar.
Kvällen avslutades med fika och en fantastisk äppelkaka som Nina bakat. Klockan hann både bli nio och halv tio på kvällen innan vi skildes åt och lovade varandra att utnämningen av föreningens godaste honung bör bli ett återkommande inslag som ett av hösten gemensamma aktiviteter, så roligt och trevligt som vi hade 🙂
Biträff 12 juli 2022
Härligt med sommarens första utebigårdsträff! Som vi längtat att ännu en gång få träffas ute bland blommor och bin.
Vi var åter ett tiotal medlemmar som samlats hos föreningens nyaste medlem, Karin, i Vallentuna. Kul att även allas vår mentor och föreningens nestor Rolf kunde vara med.
Trevligt att över kupan kunna diskutera och försöka ge en nykomling i bivärlden råd och svar på frågor. Som vanligt fick varje fråga ca tio lite olika svar. Även vi som hållit på lite längre tid fick lära oss nya saker. Man blir aldrig fullärd som biodlare, men det visste vi ju sedan tidigare…
Intressant att tillsammans gå genom en av Karins bikupor och leta efter en omärkt drottning som avläggaren själv dragit fram. Som för det mesta hittades hon inte men gott om spår hade drottningen lämnat efter sig! Så många fina täcka yngelceller...
Kvällen avslutades med fortsatt prat om bina kring ett trevligt fikabord och ett gemensamt konstaterande att detta var väldigt trevligt, tack än en gång Karin!
Händelser under våren och sommaren 2022 där Vallentuna-Väsby Biodlareförening (VVBF) uppmärksammast
Den 3 juli publicerades en artikel i Mitti Väsby med anledning av att Upplands Väsby kommun hade kommit på andra plats som Sveriges bivänligaste kommun 2022. Reportern Alexander Kuronen med fotografen Daniel Andersson från tidningen och även kommunens naturförvaltare Henrik de Joussineau, besökte en av Tuija Koivulas bigård för att bland annat få mer information om bin och kommunens viktiga arbete för alla pollinerare. Läs med under länken: https://www.mitti.se/nyheter/tuija-svarmar-for-bin-trots-sin-allergi/repvft!WuGLPMAwkpbX1cSUS4TCQ/
Den 21 maj firade Vallentuna kommun Biologisk mångfalds dag och vi som lokal biodlareförening (VVBF) var inbjuda att ställa ut och berätta om pollinerare och vår verksamhet. Styrelsemedlemmarna Nina, Eva, Jonas och Tuija var närvarande och pratade med många intresserade Vallentunabor.
Den 31 mars publicerade Vallentuna Nya en artikel om ”Nu börjar bina vakna till i trädgården” där reportern Daniel Bergholm tillsammans med fotografen Roffe Andersson besökte Jonas Stenmarcks bigård i Angarn med Eva Kumerius som bisittare. Läs mer under länken: https://vallentunanya.se/reportage/nu-borjar-bina-vakna-till-i-tradgaarden/1069
Biträff 5 april 2022
Nu har vi haft vårens sista inomhus biträff. Så fort tiden går, värmen är så sakteliga på gång och bara några medlemmar berättade om enstaka samhällen som inte överlevt vintern.
Vi var drygt tiotal nyfikna som hittat till Folkets Hus, för omväxlingens skull en tisdagskväll, istället för torsdag, som vi brukar samlas på. Förutom att delge varandra information om hur det ser ut i våra bigårdar väntade vi med spänning på en föreläsning om drönare – framtidens protein.
Maj Östberg Rundquist, ordförande i Sundbyberg och Spångaortens biodlarförening och vår förenings kontaktperson gentemot distriktsstyrelsen i Stockholm, skulle dela med sig av sina omfattande kunskaper om drönare och andra ätbara insekter.
Så många frågor vi hade och så många intressanta diskussioner ämnet uppbringade! Efter en lång och mycket givande kväll kunde vi samlas kring en drönarkladdkaka som Maj så frikostigt delade med sig, tillsammans med det mer traditionella fikat föreningen bjöd på.
Nästa biträff är planerad att bli den första utomhusträffen, troligen i början på juni, men ännu är vi inte klara med hos vem av våra medlemmar. Information kommer närmare tidpunkten, som vi vet också är beroende av väder och vind.
Biträff 2022-02-27
Äntligen är bisäsongen 2022 igång på riktigt med föreningens första biträff!
Vi var ett tiotal medlemmar som samlades i Folkets Hus för att prata om bina och bland annat vad vi behöver vara observanta nu på senvintern och kommande våren. Även lite information från distriktet och SBR presenterades.
Det var trevligt och inspirerande att möta nytillkomna medlemmar som vi inte träffat tidigare fysiskt pga. pandemin. Även sommarens kommande utebigårdsträffar kom på tal och vi vet redan några vi skulle vilja samlas hos…:) Mer information om träffarna kommer närmare sommaren.
Kvällens höjdare var vaxpysslet som styrelsen ordnat och som Eva och Nina framgångsrikt höll i. Kul att få tips och trix hur man kan tillverka båda bivaxsalva och cerat. Var och en fick ta med sig hem sin egentillverkade vaxburk och cerattub.
Därefter och även under tiden tog fikat vid med gott hembakat tilltugg och liten kluck av Jonas egna honungsvin. Den tillverkningen vill vi höra mer om vid ett annat tillfälle!Gäller att vara stadig i handen när det ska hällas…
Mycket trevligt mingel blev det innan hemgång vid kl 21.
Vi ser framemot att träffas nästa gång den 5 april (en tisdagskväll för ovanlighetens skull) och lyssna på Maj Östberg Rundquist, ordförande i Sundbyberg och Spångaortens BF. Hon pratar om Drönare – framtidens protein.
Tuija
Biträff 2021-11-18
Så var det dags för årets sista biträff. Vi var några medlemmar som samlats i Folket Hus och pratade om den sista händelsen i bigårdarna för säsongen, nämligen oxalsyrabehandlingen.
Lennart, Patrik, Eva och Tuija hade tagit med sig sina förångningsutrustningar för visning och som diskussionsunderlag. Tre olika typer av produkter visade och intressanta diskussioner genomfördes.
Kvällens höjdpunkt var en läro- och smakrik honungprovning av fyra utvalda honungssorter. Eva gick genom förutsättningar för provningen med bland annat beskrivning av olika smaker som kan identifieras i honungen.
Till sist rundades kvällen av med gemensamt fika och först närmare kl 21 gick de sista deltagarna hem. Alla närvarande påmindes också om vikten att lämna in sina årsrapporter till föreningen för senare sammanställning och inlämning till SBR.
Det kändes väldigt bra att åter ha kunnat samlas fysiskt och prata om de små liven – bina.
Tuija
Biträff 2021-09-09
Äntligen den första medlemsträffen i real tid inomhus sedan 2019, som vi längtat!
Torsdagen den 9 september var vi åtta tappra medlemmar som träffades i Folkets Hus i Vallentuna.
Visst har vi träffats tidigare i föreningen under året; två gånger digitalt och vid två olika bigårdsträffar utomhus men det kändes något alldeles extra att till slut kunna sitta vid samma bord och mötas öga mot öga :).
Laget runt berättade vi hur säsongen varit och även lite om erfarenheterna från 2020. Hur bina klarat vintern och sommaren och hur förberedelserna inför vintern ser ut. Hur mycket honung vi fått, hur konsistensen skilts sig för vissa av oss från tidigare år och lite om prissättningen och med mera.
Så roligt och givande det var, vi satt i hela två timmar. Fikade ur egna termosar och åt av fikabrödet som föreningen bjöd på.
Vi fortsätter att hålla kontakt via föreningens Facebook-grupp och väntar med spänning på kommande årsmötet som preliminärt planerats till slutet på oktober.
Har man förslag till styrelsen inför årsmötet är alla medlemmarna välkomna att kontakta den nuvarande styrelsen via kontakt@vvbf.se. Mer information om årsmötet kommer förstås sinom tid.
Tuija
Bigårdsträff 8 juli 2021
Så var det dags för andra bigårdsträffen och värd denna gång var Lennart tillsammans med kollegan Mahmod. Vi var återigen åtta personer samlade i Lennarts utebigård i skogen bakom Molnby.
Där delade killarna med sig av sina erfarenheter om drottningodling. VI fick höra om många tips och trix hur man bäst får till utmärkta drottningar.
Dock måste sägas att det är väldigt skönt med drottningsodlare i föreningen, speciellt för oss noviser som inte mäktar med att starta upp med odlingarna själva :). Då det är att bara ringa till Lennart och beställa så många som behövs för tillfället.
Efter fortsatta frågor och diskussioner fick vi njuta av uppiggade
vattenmelon i värmen!
Snabbt togs huvan av från skydds-dräkten och in med vattenmelons-bitarna innan dräkten stängdes för att värja sig mot alla mygg och knott som surrande runt oss.
Tack än en gång Lennart och Mahmod för en trevlig samvaro vid era bisamhällen.
Vi hoppas kunna hålla en till bigårdsträff innan sommarsäsongen är slut och höstens, förhoppningsvis fysiska, medlemsmöten tar vid.
Bigårdsträff 3 juni 2021
Värd för träffen denna gång var jag, Nina Runefelt. Vi var 8 personer som samlades i min bigård kl. 18.
Vi svidade upp i våra bidräkter och gick igenom ett av mina tre samhällen – det hade svärmat dagen innan!
Ninas bigård
Vid genomgången hittade vi dessvärre ingen drottning, vare sig den gamla märkta (vingklippta) eller någon ungdrottning. Däremot hittade vi en visecell och placerade den ramen i en låda som vi separerade från de undre, med ett spärrgaller.
Jag var så tacksam att ha så mycken kunskap och erfarenhet hemma hos mig! Fick många goda råd och tips.
Efter genomgången fikade vi och skildes åt vid 21-tiden. En mycket trevlig och givande kväll!
Ser fram emot flera biträffar i sommar!
Biträff 2021-05-06
Förhoppningsvis den sista digitala biträffen över Skype för medlemmarna i VVBF?
Torsdagen den 6 maj var vi ett tiotal medlemmar som samlades över nätet för att diskutera vårens aktiviteter i våra bigårdar.
Men innan vi kom igång med det hade vi den äran att få lyssna till Monique Widingsjö, ordförande i Sollentuna Biodlarförening.
sig till yrkesbiodlare
Monique gav oss en intressant och faktafylld presentation om etiketter till honungsburkar - vad som behöver finns där enligt regelverket och inspiration till vad som kan finnas med. Tack Monique att du delade med dig av din kunskap!
Patrik H spelade in föreläsningen för att senare kunna lägga ut den på föreningens hemsida, om tekniken fungerade som planerat.
Efter den första timmen med Moniques presentation och diskussioner kring etiketter pratade vi kort om läget för bin, den kalla våren som varit och vad som behöver göras den närmaste tiden ute i bigårdarna när vädret tillåter.
Nu siktar vi på varmare väder och möjligheter att börja träffas utomhus i några av medlemmarnas bigårdar. Den första planerade träffen kommer att ske hos Nina R den 27 maj med start kl 18.00.
Men som vi vet kan vädret ställa till det, så mer information kommer att mejlas ut och även läggas ut i föreningens Facebookgrupp närmare tidpunkten.
Tuija
Biträff 2021-03-18
Så var det ÄNTLIGEN dags för säsongens första biträff!
Nio entusiastiska medlemmar hade hörsammat möjligheten att träffas digitalt via Skype, eftersom vi fortfarande inte har möjlighet att träffas fysiskt.
Vi pratade om den gångna säsongen och hur livet ter sig ut i våra bisamhällen. Som vi alla vet är den mest kritiska tiden inne nu. Allas bin har varit ute och gjort sina rensningflyg och därför behöver vi hålla koll på att vinterfodret räcker ända till att draget kommer igång ordentlig. För nu börjar drottningen lägga yngel och det dras in pollen, där pollen finns.
Mötets mest erfarna bikollegor, Lennart A och Ingemar B, delade med sig av uppskattade kunskaper de besitter efter årtionden av bihållning. Vi kunde diskutera och förundras över olika frågor som dyker upp i samband med bin.
Nu när det inte finns så många möjligheter att träffas fysiskt, kan vi ta vara på de olika utbildningsvideors som både SBR och Stockholms distriktet lagt ut på sina hemsidor. Nämnvärda är bland annat Youtube klipp från distriktet https://www.youtube.com/channel/UCkaSScGmPaC28trNwv0zOBQ samt instruktionsfilmer om biodling https://www.biodlarna.se/utbildning/instruktionsfilmer-om-biodling/ och utbildningsfilmer om drottningodling https://www.biodlarna.se/webbutbildningar/ från SBR.
Vi planerar förstås för kommande säsong och träffas nästa gång den 6 maj kl 19.00, om inte i Folkets Hus i Vallentuna, så åtminstone över nätet. Då kommer vi att gästas av Monique Widingsjö, den nyvalde ordföranden i Sollentuna, och hon kommer att prata om etiketter till honungsburkar. Mer information kommer närmare tidpunkten.
I väntan på att bisäsongen sätter fart ordentligt passa på att anslut er till vår egna växande Facebook-grupp (Vallentuna-Väsby Biodlare Förening) där vi snabbt kan lyfta frågor och delar med oss av våra erfarenheter.
Dessutom fick vi inbjudan att under sommaren träffas hos tre av våra medlemmars bigårdar, när och om vädret tillåter, givetvis under coronasäkra förhållanden. Tack Lennart A, Jonas S och Rickard R för dessa möjligheter!
Då vi, av förståeliga skäl, inte kunde avsluta vår 1,5 timmes långa samvaro med gemensamt fika bifogas bakgrunden som Jonas S prydde Skype-mötet med :). Tyvärr syns dock inte två av deltagare på bilden...
Tuija
Årsmöte
Årets bisäsong har kommit till ända då sista biträffen, tillika föreningens årsmöte, ägde rum den 20 november i Folkets Hus i Vallentuna. Ett 25-tal medlemmar var med och genomförde mötet enligt dagordningen.
Efter en dryg timme hade alla 21 punkterna på dagordningen behandlats, styrelsen beviljats ansvarsfrihet och en ny styrelse blivit invald efter valberedningens förslag. Även i år blev det förändringar i styrelsen då ordförande Jan Strid och sekreterare Daniel Ingman lämnade sina poster.
Daniel avtackades av Jan med blommor efter sina åtta, mycket uppskattade, år som sekreterare. Ordförandeklubban lämnades över till den nyvalde ordförande Patrik Hafström.
Efter att medlemmarna lämnat in sina årsrapporter blev det dags för efterlängtad fika innan en ny aktivitet tog vid. Vi genomförde en gemensam honungsbedömning för alla intresserade i föreningen då 12 honungsburkar hade lämnats in för bedömning. Efter lärorika, intressanta och gemytliga 90 minuter hade alla burkarna bedömts med ledning av föreningens honungsbedömningskommitté.
En uppskattad aktivitet som förhoppningsvis kan komma att bli ett återkommande inslag i föreningens verksamhet.
Nästa biträff kommer som vanligt meddelas till medlemmarna via mejl eller andra lämpliga vägar som den nya styrelsen beslutar om.
Tuija
Nu är hösten här…
Höstens första inomhus biträff ägde rum den 2 oktober 2019 i Folkets Hus i Vallentuna.
Ett tjugotal trogna medlemmar hade samlats för att dela med sig av sommarens erfarenheter och få del av diverse matnyttig information av ordförande Jan Strid.
Efter en gemensam genomgång var den generella uppfattningen att sommaren 2019 bjöd överlag på ganska medelmåttiga eller något sämre honungsskördar hos medlemmarna.
Sommarens aktiviteter gicks igenom med följande axplock: en uppskattad biträff hos Lennart med fokus på hans drottningodling, det gemensamma informationsmötet hos vår grannförening i Sigtuna tillsammans med bivänner från Sollentuna om utbredningen av amerikansk yngelröta, den omtyckta trädgårdsmässan i Vallentuna kommuns regi med några representanter från föreningen och firandet av Sveriges Biodlares Riksförbundets 100 års firande i Farsta.
Olika lösningar för att lämna in ramar med vax för smältning och rening diskuterades då Sigtuna Honung tyvärr meddelat att man inte kan göra det i år hos dem.
Vi fick idéer om några appar för mobiler, läsplattor och datorer som kan underlätta dokumentationen av bisamhällen och redan används av vissa medlemmar, såsom Bee hive monitoring och Mina bigårdar.
Mötet avslutades med det sedvanliga mingelfikat med ett mer exotiskt inslag då Jan bjöd smakprov på två varianter av honung från Columbia, landet han med frun besökte i somras. Mycket spännande att få ta del av de olika honungssorterna och som vanligt fanns det delade meningar om smaken J.
Nästa och säsongens sista biträff tillika föreningens årsmöte sker i november och aviseras som vanligt via mejl till medlemmarna.
Tuija
Biträff 2019-05-22
Ett 20-tal medlemmar hade samlats till säsongens andra, tillika vårens sista inomhus, biträff i Folketshus i Vallentuna. Två nya medlemmar hälsades välkomna av ordförande Jan Strid.
Vi påmindes om vikten att anmäla uppställningsplatserna av bisamhällen till Länsstyrelsen samt besvara enkäten om vinteröverlevnad. Allt detta kan göras enkelt elektroniskt via bifogade länkar i informationsmejlet från Stockholmsdistriktet som medlemmarna har fått.
Tyvärr har amerikansk yngelröta (AYR) upptäckts på minst tre ställen i Sigtuna fick vi information om. Lennart Adamajtis, föreningens specialist på bisjukdomar och avel, berättade bland annat om symptom i kupan vid AYR. Han poängterade vikten att kontrollera samhällen noga och berättade hur man gör det med AYR i åtanke. Dessutom fick vi rådet att vid minsta misstanke kontakta berörda bitillsyningsmannen.
Vi fick även höra om olika intressanta ekologiska alternativ för varroa behandling av ordförande Jan Strid. Kanske något att testa om man är intresserad såsom Jan gör med en kupa?
Dessvärre fick vi höra att några bisamhällen vid Stäketleden har dött pga. pågående sprängningar kring byggverksamheterna.
4H-gården i Vallentuna har vänt sig till föreningen och frågat om hjälp med att sprida information om bin och deras betydelse som pollinerare och honungsproducenter på sin gård. Föreningen är beredd att hjälpa 4H-gården med visningskupa och information om gården får godkännande från sin styrelse och kommunen. Daniel kommer att medverka vid deras öppna hus samt med det praktiska kring uppställning av kupan.
Nästa biträff sker hos Lennart där vi får möjlighet att titta på hans drottningodlingar. Detta kommer att äga rum veckorna närmast efter midsommar beroende på väder och vind som alltid under utomhusträffar. Närmare information om nästa biträff kommer som vanligt meddelas till medlemmarna via mejl.
Mötet avslutades som alltid med fika och samkväm med livliga diskussioner kring bins liv och leverne.
Tuija
Föreningens årsmöte
Nu har vi haft årets mest formella biträff, dvs. biföreningens årsmöte den 1 november 2018. Ett 30-tal medlemmar hade samlats i Folkets Hus i Vallentuna för att genomföra årsmötet enligt den lagstadgade dagordningen. Efter en dryg timme hade alla 21 punkterna på dagordningen behandlats, styrelsen beviljats ansvarsfrihet och en ny styrelse blivit invald efter valberedningens förslag.
Den största förändringen i styrelsen var att Rolf Kalm, en uppskattad ordförande under 15 år i föreningen tackade för sig och lämnade över ordförandeklubban till Jan Strid. Rolf avtackades med blommor och kommer att bli ihågkommen som en mycket kunnig ordförande inom biodling som gärna delar med sig av sina erfarenheter. Men tack och lov kommer Rolf, förutom att fortsätta komma till biträffar, fortsätta sina uppskattade utbildningsinsatser som cirkelledare för biodlingskurser inom Studieförbundet Vuxenskolans regi.
Efter att en bidrottning lottades ut bland alla som lämnat in sina årsrapporter bjöds medlemmarna på fika med tårta och även årets granhonung fick provsmakas. Nästa biträff kommer som vanligt meddelas till medlemmarna via mejl.
Tuija
Säsongens första utomhus biträff
Så har vi, ett tiotal medlemmar, haft säsongens första utomhus biträff (2018-06-13) hos paret Stenvall i Väsby för att bland annat se hur en avläggare kan göras. Alltid trevligt att träffas vid en bigård och få nya uppslag till vilka praktiska lösningar man använda sig av. Även vädrets makter var med oss, regnet upphörde lagom när samhällen skulle öppnas och avläggare göras.
Vi fick också bevittna hur drottningar blev tillsatta till avläggarna och håller förstås tummarna att dessa accepteras av respektive samhälle och blir mycket produktiva supermammor. Intressant att få diskutera för- och nackdelar mellan kall- och varmbygge och även se hur sommarskiva och bitömmare kan användas.
Efter genomgången i bigården avslutades kvällen med en trevlig samvaro kring fikabordet där även olika honungssorter från fler hörn i världen fick testas och aktuella biämnen avhandlas. Tack Annika och Per för er gästfrihet!
Nästa biträff kommer som vanligt meddelas till medlemmarna via mejl.
Tuija
Vårterminens sista inomhus biträff
I torsdags (2018-05-17) var ett 20-tal medlemmar i Vallentuna-Väsby biförening samlade i Folkets Hus i Vallentuna för att lyssna om bisjukdomar. Kjell Andersson från Järfälla var en mycket uppskattad föredragshållare med flera strängar på sin lyra, bland annat som erfaren biodlare, bitillsyningsman och även delägare i Biman.se. Kjell var också pratare på biodlarpodden i vintras och delade med sig av sitt breda register inom biodlingen.
Vi lärde oss biets anatomi med hjälp av en gigantisk modelbi i genomskärning (se bild). Kjell berättade om den amerikanska yngelrötan, orsakad av en sporbildande bakterier som förstör ynglet i cellerna. Han fortsatte berätta om varroakvalster som suger ut biets blodsaft och därmed försvagar biet. Det försvagade biet blir mottaglig för olika typer av virussjukdomar (upp till 18 olika är identifierade). Om nosema fick vi lära oss att den sjukdomen orsakas av bakterie i biets mellantarm
med utsot som följd, speciellt under våren. Även puckelyngel (yngel lagda av arbetsbin) och kalkyngel (yngel förkalkas och dör pga. svampinfektion) berördes.
Många frågor kom upp under föredraget som Kjell med sin erfarenhet kunde ge uttömmande svar på t. ex invintring med olika sockerarter, varierade behandlingsmetoder för varroan. De flesta av oss närvarande har förvisso läst och hört om de mesta av detta under de kurser vi gått genom men repetition och uppfräschning av gamla kunskaper behövs verkligen!
En mycket intressant kväll avslutades under samkväm med fika och tårta och även en utlottning av en bidrottning mellan medlemmarna som lämnat in årsrapport för 2017.
Sommarens biträffar kommer att ske utomhus på några medlemmars bigårdar. Dessa träffar aviseras, som brukligt, via mejl till medlemmarna.
Tuija